הפניות למקורות מידע משפטיים בנוגע לחולה הנוטה למות
הדרך להתחקות אחר רצונו של אדם באמצעות "אדם קרוב":
עניינו של פסק הדין זה בפסק דין שקיבל בקשה של הוריו של נפטר להפרות מזרעו אשה שלא היתה בת זוגו. בית המשפט קיבל את ערעורה של בת זוגו של הנפטר וקבע כי ככלל תהא בת הזוג ולא איש מלבדה – לרבות הורי הנפטר – רשאית לעשות שימוש בזרעו לצורך הפרייתה היא. מדובר בחזקה, הניתנת לסתירה, בדבר "רצונו המשוער של הנפטר להביא ילדים לעולם גם לאחר מותו עם בת זוגו. השופט מלצר – בדעת מיעוט – סבר כי אין להתערב בהכרעתו של בית המשפט המחוזי שהתיר להורי המנוח לעשות שימוש בזרעו והתווה את הדרך להתחקות אחר רצונו של אדם באמצעות "אדם קרוב".
בע"מ 7141/15 פלונית נ' פלונית (באתר נבו, 22.12.2016) [פיסקה 14 לפסק דינו של השופט מלצר (בעמ' 51)].
הסכמה מדעת על פי המשפט העברי
פסק הדין דחה את הערעור על פסק דין של בית המשפט המחוזי בתביעת רשלנות רפואית. התובעת טענה כי לא קיבלה את מלא המידע הרפואי הנחוץ למתן הסכמה מדעת לניתוח שבעקבותיו ותרה נכה לצמיתות. השופט רובינשטיין מרחיב בסוגיית היקף חובת הגילוי המוטלת על הרופא המטפל מחד והאוטונומיה של החולה מאידך על פי המשפט העברי.
ע"א 1303/09 מרגלית קדוש נ' בית החולים ביקור חולים (באתר נבו, 05.03.2012) [בפסקאות כ-כב לפסק דינו (עמ' 304-302), עומד השופט רובינשטיין על ההסכמה מדעת בראי המשפט העברי]
כבוד האדם, קדושת החיים ואיכות החיים
בית המשפט נדרש לערעור על החלטת בית המשפט מהחוזי שדחה את בקשתה של אמה של יעל שפר שלא להעניק טיפול מציל חיים לבתה החולה בטיי-זקס – מחלה גנטית חשוכת מרפא. בית המשפט דחה את הערעור. השופט אילון דן בהרחבה בכבוד האדם ובעמדת המשפט העברי בסוגיה זו
מוות מוחי נשימתי והמשך פעילות הלב
ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד המרכז הרפואי שערי צדק בבקשה שיורה לבית החולים להנשים ילדה לאחר שנקבע מותה המוחי. המערערת, באמצעות אביה – האפוטרופוס שלה – בקשו להורות על המשך פעולות ההנשמה, בשל אמונתם כי מותו של אדם נקבע רק לאחר הפסקת פעילות הלב.
המטופל מת מוות מוחי, אין מטפלים בו עוד. רק אם המשפחה מעוניינת בכך, כי אז מאפשרים את המשך פעולת מכשיר הנשמה וכן טיפול תומך ישירות בטיפול הנשימתי וזאת עד הפסקת הלב.
ע"א מחוזי… [כל הטקסט עד המילים] שערי צדק (באתר נבו, 21.12.2018) [פיסקה 8-6 (בעמ' 6-4)].
הימנעות מטיפול מאריך חיים
עניינו של פסק הדין בבקשה של חולה ב-als, במצב קשה שלא להאריך את חייה. בית המשפט קיבל את בקשתה למנוע טיפול רפואי חסר תכלית.
ה"פ (חיפה) 228-04 פלונית נ' מרכז רפואי "בני ציון" (באתר נבו, 21.11.2004)
כיצד נקבע אם עסקינן בחולה הנוטה למות או במצב סופני
בפס"ד נדונה בקשתם של הורים למנוע ניתוח פיום קנה לבתם ולנתק אותה ממכונת הנשמה. ההורים תמכו את טענתם בדבר טובת הקטינה ב"דעת תורה" לאחר שקיבלו הסכמת רבנים ובהם הרב קנייבסקי. חרף זאת, הבקשה נדחתה. בימ"ש אישר לבצע את הניתוח מן הטעם שחרף מצבה הקשה של הפעוטה (14 חודשים), ניתוח לפיום קנה הכרחי במצבה וכי היא אינה נופלת בגדרי "חולה הנוטה למות" או ב"מצב סופני".
תמ"ש… [כל הטקסט, עד המילים:] א. ח. (באתר נבו, 19.02.2014).[פסקאות 20-18 (בעמ' 12)].
ע"א 88/506 – יעל שפר, קטינה, באמצעות אמה נ' מדינת ישראל, בבית המשפט העליון פ"ד מח(1) 8
מה בין חוק החולה הנוטה למות לבין יישומו