רקע כללי
ימי החנוכה מביאים עמם מנהגים ייחודיים, התכנסות משפחתית, מאכלים ומנגינות. לאדם עם דמנציה או חולה שמתמודד עם מחלה מורכבת, התכנסות משפחתית גדולה, שינוי סדר היום ומעשים שאינם שגרתיים עלולים לגרום לאי שקט, בלבול ואף בהלה. עם זאת, שיתוף ושילוב אדם שמתמודד עם אתגר רפואי בפעילות החג, הינה שמירה על כבודו ומקומו במשפחה ועשויה לעורר בו חוויה נעימה ולהיטיב עימו. להלן הנחיות ועצות לשילוב בן משפחה עם דמנציה או חולה במחלה מורכבת, כך שמפגשים אלו יהיו מוצלחים ומיטיבים עמו.
זכרו! – אדם עם דמנציה או בן משפחה חולה, הוא אדם האהוב עליכם, אך מצבו ומחלתו מגבילים ומשנים את התנהגותו. הביעו אמפתיה למצבו ועשו ככל שביכולתכם להקל, להפחית מתח (סטרס) ולאפשר את המפגש המשפחתי. בהתנהגות נכונה ובהכנה מוקדמת, בן משפחתכם יהנה מנוכחותכם. עליכם להיות מוכנים שהדברים לא יהיו בדיוק כמו שהיו בעבר, וכלדהלן.
הכנה מראש:
אדם עם דמנציה:
- לשוחח עמו בבוקר יום המפגש על כך שהשגרה תופר ולפרט מה עתיד לקרות בעת מפגש משפחתי. מומלץ להתייחס לחושים השונים שבאמצעותם הוא יחוש בשינוי: שמיעה – מנגינות, מוסיקה ושירים; ראייה – ריבוי אנשים, נרות ועוד; ריח – מאכלים מסוגים שונים.
- במידה והוא מבוהל מהשינויים, כדאי לתאם מראש מפגשים משפחתיים מצומצמים, או בביתו שלו (יש לוודא שלאחר המפגש בביתו, הבית יסודר כפי שהיה קודם וכפי שהוא מכיר).
- במידה והחלטתם לארח אדם עם דמנציה במפגש משפחתי והדלקת נרות חנוכה, רצוי לתכנן מראש היכן הוא יושב ומי ילווה אותו במהלך המפגש על מנת שיחוש מוגן ובטוח, לסייע לו במידת הצורך, להרגיעו ולתמוך בו.
חולה צלול (מחלה פיזית):
- כדאי לשוחח אתו לפני החג על החג המתקרב ואיך הוא רוצה להשתתף בהדלקת הנרות. להביע בפניו את הרצון למפגש משפחתי כמו כל שנה וברצון שיהיה שותף לכך, באווירה המוכרת לו, עם מאכלים והמנגינות שהוא אוהב. להתחשב ברצונו, היכן הוא מעדיף לקיים מפגש כזה, בביתו או במקום אחר.
- במידה והוא מתנגד למפגש המוני יש להציע מפגשים קטנים, בימים נפרדים, ולמשך זמן קצר או כמה שהאדם מסוגל.
- להציע לו במידת האפשר לרכוש עמו מתנות או לתת מתנות מכספו (אם היה נוהג לתת דמי חנוכה) וכמה הוא מעוניין לתת. ניתן להציע לו להכין עמו מעטפה לכל אחד מבני המשפחה עם ברכה ממנו.
במהלך המפגש:
- לשתף את בן המשפחה החולה, הן אדם עם דמנציה או חולה במחלה מורכבת, במידת האפשר בהכנות לפי יכולותיו: רכישת מתנות לפני חנוכה, הכנת החנוכיה והדלקתה, הכנת הבית לאירוח, סידור השולחן וכיוב'.
- ליווי ונוכחות – להקפיד כי האדם עם דמנציה או החולה לא יישאר לבדו, ולתווך לו את ההתרחשות, מי נמצא בבית, לסייע לו במידת הצורך, להרגיעו, לחבקו או להחזיק את ידו במידת הצורך.
- הביעו אמפתיה – במידה והחולה מתעייף, הניחו לו לעזוב את האירוע, לגשת לחדר אחר ולנוח.
- במידת האפשר ובהתאם לנסיבות ולמצב, לחלק את המתנות או דמי החנוכה.
סיכום:
ימי החנוכה הם הזדמנות טובה לגייס את בני המשפחה לגלות אחריות ומעורבות בטיפול בחולה או באדם עם דמנציה. בימים אלו ניתן לחזק את הקשר עם הנכדים, שיתעניינו במצב החולה ויתקרבו לעולמו, ואף הוא יהיה חלק משמעותי ומכובד, כמו שהיה בעבר.
שנזכה להאיר את אורו של כל אדם!
בברכת חג שמח,
דבי בריטברד,
ראש אגף עבודה סוציאלית,
צהר עד מאה ועשרים